02 juli 2018 | Monika Van den Brande |

creatieve generalist

18 jaar en een studierichting voor mijn hele verdere leven moeten kiezen?! Later: op de klok kijken. Is het nog geen tijd om naar huis te gaan? Ik verveel me. Steeds opnieuw kon een job me na enige tijd niet meer boeien. Ik hoor het ons moeder nog zeggen: “gij zijt toch nuusgezind zenne”. En je moest mij niet vragen, zelfs niet op mijn veertigste, wat ik nu eigenlijk wilde worden later. Ik moest het antwoord schuldig blijven. Zelfs na drie keer vier sessies loopbaanbegeleiding.

Leergierig

Studeren na de werkuren. Het ene na het andere: bedrijfsbeheer, toegepaste grafiek, Adobe Photoshop & Indesign, consultancy, UX design (nog tot einde januari 2019), social media, coaching, tekenen, webdesign,… om over online tutorials nog maar te zwijgen. Dikwijls met het idee om er als zelfstandige mee aan de slag te gaan. Want dat wist ik wel. Ik moest en zou zelfstandige worden. Alleen, ik zag het niet zitten om een hele dag grafische ontwerpen te maken. Of op social media rond te hangen. Dan maar weer iets anders gaan studeren, iets waarmee ik het nu wel zou doen!

Fast forward naar 2015: toevallig las ik een Facebookpost van een kennis in Meise. Hij rekende zichzelf tot de groep ‘creatieve generalisten’. Zijn verhaal was herkenbaar. Moest ik toch wel even verder onderzoeken. Bleek dat je op de doorverwezen website een testje kon doen, slechts 15 vragen. Bij acht bevestigende antwoorden kwam je in aanmerking voor de tag ‘creatieve generalist’. Ik zat aan 11 ferme ja’s.

Creatieve generalist

En toen ik met de beheerder van de website, Silvia Derom, enkele gesprekken achter de rug had, was ik niet alleen 100% zeker, maar kon ik ook al die dingen plaatsen. Het op de klok kijken, me snel vervelen, steeds nieuwe dingen willen leren, snel overschakelen van plan A naar plan B,…
Een creatieve generalist is precies het tegenovergestelde van een specialist, iemand die zich blijft verdiepen in één onderwerp. Elk hebben ze hun eigen voor- en nadelen.

Vorig jaar vielen alle puzzelstukjes in elkaar. Ik zou een deeltijdse job zoeken en al wat ik gestudeerd had en graag deed (maar niet fulltime) mixen in de ultieme job voor mezelf als zelfstandige in bijberoep. En dat resulteert in Nummer Tien. Eindelijk zal ik mijn ei kwijt kunnen. Met onder andere de escape room, de workshops en de leertrajecten.

Speakers’ corner

Als, bij het lezen van dit korte artikel, je ogen steeds groter worden van herkenning, doe zelf de test. In de winter komt Silvia Derom trouwens een avondje vullen rond creatief generalisme. Houd Facebook en de website van Nummer Tien in de gaten.

Monika Van den Brande. Spelmaker. Creatieve generalist.

PS: Heb jij de test gedaan? Of is mijn verhaal herkenbaar? Laat het me hieronder weten in een reactie.